2 Ağustos 2007

Ters Asimetri (çoğunluğa göre tabii)

Binbeşyüz tane bilimsel açıklaması var, hangisine tâbiyim bilmiyorum ama, ben solağım. Şekillenme, yaşken eğilme evremde kimse müdahale etmediğinden olmalı ki, elde solak, ayakta sağlak, veya başka türlü garip kombinasyonlara sahip olanlardan olmadım. Baştan aşağı solağım! El, ayak, kulak, göz, bilumum asimetrik organda sol tarafım baskın. Simetrik organlar arabuluculuk etmeye kalksa da, durum değişmiyor.

Ben de dahil herkes, bir solak sol eliyle iş görürken garipser. Bir terslik, bir beceriksizlik vardır sanki. Tabii yanılsama. Bugüne kadar soğan doğrarken, patlıcan oyarken, yeri süpürürken az insan elimden iş almaya kalkmadı. Halbuki çoğundan iyi yaparım. Ama alışılmayınca beceriksizlik algısı değişmiyor ne yazık ki.

Klasik sorunlarımız; solaklara göre yapılmayan her tür âlet edevat. Makasın bile sağlaklara göre yapıldığını söyleyeyim de görün neler çektiğimi.
-Telli çalgılar (Sırf ters olduğu için bir kontrbas gördüğümde onu çalma isteğimi içimin kızgın kumlarına gömmek mecburiyetinde kalıyorum)
-Otomatik tüfek (Sırf kurma kolu ters yanda olduğu için yanımda tüfek taşıyamıyorum, bana reva mı?)
-Plan çete (öğrenciliğimde teknik resmi bu aletle çizerdik ve kollarımı çaprazlayarak debelenmekten yorgun düşerdim)
-Başkasının bilgisayarındaki fare (fareyi sola al, kablolarına durumu izah et, git ayarları değiştir, olacak iş mi?)
Dikiş makinası (Sırf dikilen kumaşın sağ elle yönlendirilmesi zorunluluğu olduğundan dikiş makinası kullanmaktan acizim. Yazık ya.)
Soldan sağa yazı (usta izcinin arkasındaki izleri silmeye çalışması misali, yazdığınız yazının üstünden bir de elinizin yanıyla geçmenin nasıl bir rezalete yol açtığını tahmin edebilirsiniz. O yüzden kurşun kalem kullandığımda ne elimde, ne de yazıda hayır kalırdı. Arapça ya da ibranice öğrenmeliyim)
Kalem (Abarttım galiba)

Solak olmanın avantajları yok mu? Bu güne kadar dezavantajları olup da avantajından bahsedilmeyen tek bir kavram görmedim. Bir çeşit avutma mı, topluma kazandırma çabası mı bilmiyorum, birileri avantajlarından bahseder. Yemezler...


Share/Bookmark

9 yorum var:

aycaeren dedi ki...

hahahaaa:D cok güldüm ben:) hain miyim? yok valla diilim güldüm işte.Ama durumu trajikomik hale sokmussun nasıl gülmeyim:)
ama dikiş makinesinin diğer tarafına gecerssen sana göre olmazmı?
kafam karıstı:S

Adsız dedi ki...

SIZ SOLAKLARIN BUNCA ZORLUGA RAGMEN HALA HAYATTA KALABILMESI BUYUK BASARI.KUTLARIM! SIZ DUNYADA AZIMSANMAYACAK KADAR COK AMA FARKLILIGINIZI YITIRMEYECEK KADAR DA AZSINIZ.

Adsız dedi ki...

http://andersonlefthandside.com.au/

http://thelefthand.com/

http://www.solelim.com/

Bi de bunlara bak istersen dünyanın o kadar zor olmadığını göreceksin, senin için bir sürü şey var o şikayetçi olduklarının solakları :)
design_metro

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

ne gerek var bööle şeylerle kafanı yormaya, çok da önemsenmeyecek bi ayrıntı gibi gelir bana. ha sağ elini kullanmış ha sol ;)ama senin haleti ruhiyeni de anlamaya çalışmak için çaba sarfetmio diilim...

Banu dedi ki...

Bende su katılmamış bir solağım ve evet benimde elim hangi işe değse bir şekilde müdahale edilir, beceremediğim ima edilir(özelliklede ailem tarafından)ama bizimde beynimizin sol lobu sağlaklara göre daha iyi çalışıyormuş. Ne yapalım.... :)

Barış dedi ki...

Sen de bizden misin design_metro? O kadar araştırma yaptığına göre?

Jilfeym dedi ki...

ya haklısın cidden çok zorluk çekmiş olmalısınız..ama ilginçtir solaklar hep karizmatik gelmiştir bana..kız, erkek farketmez..
hani farklı ve zeki olduklarını düşünmüşümdür hep nedense...
bu da bir yanılsama olabilir, bilemem elbette...
:)
bir ara solak olmak için çok çabalamıştım ama sanırım öyle istenince olmuyormuş: )

Barış dedi ki...

Solakların zekâlarıyla ilgili bir sürü şey okudum. Ama şunu söyleyebilirim ki,
1.Bu güne kadar yapılan tanımlamalara bakarak "zeki olmak" diye bir ortak kategori çıkarmak imkânsız. Yani ben zekâ kavramının talihsiz bir kavram olduğuna inanıyorum. Modern dünyanın şeytani ihtiyacı hız ile değişik yeteneklerin garip melezi olan "zekâ"...
2.Sürüyle gerzek solakla tanıştım. Onları dengeleyebilir miyim, bilmiyorum :)
3.Farklı olmanın en doğal ve kesin hâli :)

Adsız dedi ki...

Ben iki elimi de kullanıyorum yazarken sağ; bıçak, makas, tornavida, bilgisayar kullanırken sol. Galiba ilkokul öğretmenimin baskılarıyla bir sağdan yazar olmuşum :))
Lakin iki elide kullanmak rahat... En azından seçme şansın oluyor.